Cloud Computing 
Steeds meer bedrijven en instellingen kiezen er voor om zich te concentreren op hun kernactiviteiten. Hiertoe ondersteunende diensten en werkzaamheden worden steeds vaker uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven, omdat deze de diensten en werkzaamheden vanwege de specialisatie efficiënter (voordeliger) en beter uit kunnen voeren. Deze trend is in toenemende mate ook van toepassing op de implementatie, het beheer en het onderhoud van de IT-Infrastructuur.

Hoe werkt het?
NovaSystems maakt gebruik van Cloud Computing Technology, waarmee het mogelijk wordt om het gehele onderhoud en beheer aan ons uit te besteden. Bij Cloud Computing worden applicaties extern geïnstalleerd en aangeboden via internet. Dit concept zorgt ervoor dat alleen bevoegden worden toegelaten tot de software. Werknemers kunnen overal en altijd bij hun werk op een goed beveiligde manier. Want niet alleen vanuit uw bedrijfslocatie kunnen de medewerkers inloggen op dergelijke systemen. Onze netwerkoplossingen maken het ook mogelijk om vanaf andere locaties dan de eigen bedrijfslocatie toegang te hebben tot de benodigde systemen of data. Ideaal voor thuiswerkers en medewerkers die veel onderweg zijn.

Flexibiliteit en efficiency
Bij Cloud computing, worden zoveel mogelijk taken van de werkstations (personal computers en thin clients) teruggebracht naar één of meerdere centraal opgestelde servers. Netwerkapparatuur van een bedrijfsnetwerk inclusief alle applicaties en bedrijfsgegevens worden centraal geëxploiteerd. Doordat informatie hiermee overal beschikbaar wordt gesteld, wordt veel flexibiliteit en efficiency voor uw organisatie verworven.

Centraal beheersbare functionaliteit
Met de Cloud-technologie wordt het beheer van uw netwerk aanzienlijk eenvoudiger en goedkoper en kunnen medewerkers sneller over applicaties en gegevens beschikken. Bovendien kunnen we met Cloud Computing veel sneller extra locaties uitrollen.
Gebruikers kunnen de toepassingen op hun eigen werkplek bedienen, terwijl zaken als onderhoud, beheer, beveiliging en ondersteuning volledig op afstand plaatsvinden op de server. Wijzigingen zoals toevoegen van nieuwe applicaties en installeren van updates hoeven nog maar op één plek uitgevoerd te worden.

Forse besparingen op de aanschaf en onderhoud van werkplekken
De uitwisseling van gegevens tussen de server en de werkstations is minimaal doordat er alleen nog maar beeldscherminformatie, toetsenbordaanslagen en muisbewegingen worden uitgewisseld.
Dit leidt tot forse besparingen op de aanschaf en de kosten op het onderhoud van werkplekken. Door de Cloud Computing technologie hoeven PC’s aan minder eisen te voldoen. Er worden geen applicaties lokaal geïnstalleerd en daarom kunnen ze veel langer mee dan voorheen.

Met Cloud Computing wordt het mogelijk om thin clients toe te passen. Thin client hardware is in het algemeen goedkoper, omdat het niet hoeft te beschikken over applicatiegeheugen of een krachtige processor. Ze veroudert ook minder snel en heeft minder vaak een upgrade nodig. De totale hardware-eisen voor een thin client systeem (servers en clients) zijn meestal veel lager dan van een systeem met fat clients. Een van de redenen is dat de hardware efficiënter wordt benut. Met thin clients kan geheugen worden gedeeld. Als meerdere gebruikers dezelfde applicatie draaien hoeft die slechts eenmaal op de centrale server te worden geladen. Met fat clients heeft ieder werkstation een lokale kopie in het RAM geheugen. Door de eenvoud van de hardware is er tevens minder kans op hardware-defecten.

Voor welke organisaties is Cloud Computing een perfecte oplossing?
Cloud Computing is zeer aantrekkelijk voor organisaties die:

• Bestaan uit meerdere vestigingen maar toch gebruik willen maken van centrale databases.
• Te maken hebben met frequente updates van applicaties.
• Hun bedrijfsgegevens of applicaties ook buiten het kantoor met een goede performance wensen te gebruiken.
• De betrouwbaarheid van hun bedrijfsnetwerk willen vergroten en/of de kosten ervan willen terugdringen.
• Flexibel willen zijn en vanaf iedere werkplek met internetverbinding (of het nu vanaf de zaak, thuis of onderweg is) willen werken.

Kennis en ervaring
U profiteert met een Cloud-contract niet alleen van de beschikking over (centrale) hard- en software, maar u krijgt daarnaast de beschikking over de ruime expertise en ervaring van onze engineers. Er is daarmee geen noodzaak meer om over een uitgebreide ICT-afdeling te beschikken.

Onze Clouddienst Go2Desktop uitproberen
NovaSystems biedt potentiële opdrachtgevers de mogelijkheid de Cloud-dienstverlening uit te proberen. Voordeel is dat het proberen mogelijk is zonder extra investeringen. Een PC en een internetverbinding is bij Cloud Computing immers voldoende om te kunnen testen. Na een gezamenlijk overeengekomen proefperiode kunt u vervolgens besluiten of werken in de Cloud voor u de gewenste toegevoegde waarde heeft. In het standaard Go2Desktop abonnement zijn de volgende zaken standaard inbegrepen:

•  Eigen mailbox d.m.v. Exchange server (mogelijkheid voor gedeelde agenda's e.d.)
•  Standaard Office licentie (Word, Excel, Outlook)
•  Benodigde server licenties voor toegang
•  Gemakkelijk overal ter wereld inloggen via de internet browser
•  Online Backup van al uw data middels ISCSII connectie

Aanvullend zijn er extra mogelijkheden zoals uitbreiding op de Office licenties (b.v. Powerpoint en Access), het ter beschikking stellen van uw eigen applicaties in het Cloud-concept (of op een 'dedicated virtual server') en extra opslagcapaciteit. Aanvullend is het ook mogelijk om tevens uw werkplekken volledig te beheren. Hiervoor hebben wij een zgn. All In Managed Service contract ontwikkeld. Wij verstrekken hier uiteraard graag aanvullende informatie over.

Internetverbinding
Om gebruik te kunnen maken van de Cloud-diensten van NovaSystems dient u te beschikken over een kwalitatief hoogwaardige internetverbinding. Een snelle zakelijke ADSL of SDSL-verbinding met een lage overboekingsfactor en hoge beschikbaarheidsgarantie voldoet in de praktijk meestal prima. Nog betere prestaties krijgt u indien u beschikt over een glasvezelverbinding.

Acceptatietest
Alvorens het Go2Desktop contract definitief met u te kunnen afsluiten is er een acceptatietest noodzakelijk. Tijdens deze test wordt o.a. de kwaliteit en snelheid van uw internetverbinding gecontroleerd en wordt er proefgedraaid met door u aangegeven bestanden. De acceptatietest heeft daarmee een dubbel karakter: Enerzijds de technische test t.a.v. uw netwerk, internetverbinding e.d., anderzijds het door uw organisatie kunnen proefdraaien. Indien de acceptatietest succesvol is verlopen, volgt een definitief plan van aanpak voor de overstap van uw organisatie naar de Cloud van NovaSystems.

Beveiliging van gegevens
Bij het kiezen voor de Cloud-diensten van NovaSystems worden uw bestanden en gegevens centraal opgeslagen. Wij leveren verschillende Cloud-diensten vanuit onze eigen highend ruimtes in het EvoSwitch datacenter in Haarlem en het InterDC datacenter te Enschede. Deze datacenters hebben een zeer hoge betrouwbaarheid wat betreft stroomvoorziening, koeling en koppelingen naar internet en zijn zeer professioneel ingericht. De beveiliging van uw gegevens is van een zeer hoog niveau. Toegang van derden tot uw bedrijfsinformatie en data is uiteraard niet mogelijk. Van alle data wordt daarnaast volledig automatisch een backup gemaakt en u heeft de beschikking over "Shadow Copy" functionaliteiten waarmee u zeer snel en gemakkelijk vorige versies van bestanden kunt herstellen en terughalen. Het Cloud Computing Serverpark is ingericht met highend apparatuur en geheel redundant (o.a. geclusterde servers met dubbele voedingen en schijven) uitgevoerd. Door slimme technieken toe te passen (o.a. virtualisatie) zijn deze highend technieken door ons ook voor het MKB beschikbaar en betaalbaar gemaakt.

NovaSystems kan de Cloud Computing oplossing optimaal voor u invullen met de volgende producten:

• Citrix XenServer
• Citrix XenApp en XenDesktop
• Microsoft Terminal Server

Wilt u meer informatie over wat NovaSystems voor u kan betekenen op het gebied van Cloud Computing? Neemt u dan contact op met één van onze adviseurs via telefoonnummer 053-4807000 of stuur een email naar info@novasystems.nl
.