Virtualisatie

NovaSystems gebruikt virtualisatie technieken voor haar Cloud Computing diensten en servers. Na het uitvoeren van grondige testen en opzetten van demo-uitvoeringen hebben wij gekozen voor het systeem XenServer van Citrix.

De NovaSystems Go2Desktop-dienst maakt standaard gebruik van deze virtualisatietechniek, omdat andere geteste virtualisatie software de kritiek van onze engineers en onze klanten niet heeft doorstaan.

Uiteraard kunt u ook gebruik maken van de virtualisatiesystemen voor uw eigen servers of kunnen wij ervoor zorgen dat wij uw servers gevirtualiseerd "hosten". Graag informeren wij u vrijblijvend over de mogelijkheden voor uw organisatie.
 
Optimaal benutten van server capaciteiten door virtualisatie: enkele voordelen
De hardware die door de meeste bedrijven wordt gebruikt staat vaak ver onder hun kunnen te werken. Zeker nu de nieuwe generatie processoren ondersteuning hebben voor virtualisatie (Intel VT technologie, AMD, AMD-V technologie) en de combinatie van 64 bits-technieken (de stap van 32 naar 64 bit stelt de processor in staat om veel meer geheugen lineair te adresseren van maximaal 4GB naar 1TB).

De optimalisatie van serversystemen is relevant, indien u meerdere serversystemen heeft met een lage gemiddelde CPU en geheugenbelasting. De praktijk wijst uit dat het gemiddelde serversysteem ongeveer 10-15% van de beschikbare systeemcapaciteit benut. Dit houdt in dat u te maken heeft met een enorme overcapaciteit; op hetzelfde systeem zou u zonder performanceverlies meerdere serversessies actief kunnen hebben. De reden dat het in de praktijk dan niet gebeurt, heeft vaak te maken met het feit dat sommige serverapplicaties elkaar ‘in de weg’ zitten op het moment dat ze op een en hetzelfde platform zijn geïnstalleerd of dat in het geval van piekbelastingen een bepaald serverproces de netwerktoegang voor andere processen kan ‘wegdrukken’. Tevens komt het voor dat noodgedwongen met meerdere databaseversies moet worden gewerkt, omdat niet alle applicaties met de laatste database overweg kunnen.

 

Virtualisatie


Virtualisatie zorgt ervoor dat meerdere servers in de vorm van virtuele machines op hetzelfde platform kunnen worden geïnstalleerd, waarbij de servers onderling volledig gescheiden blijven. Aan de hand van instelbare policies kunnen aan bepaalde virtuele sessies meer of minder rekencapaciteit en geheugen worden toegewezen. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen op hardware. Gemiddeld wordt een serverconsolidatie van 1:6 gerealiseerd, maar er zijn ook gevallen bekend van virtuele systemen die het werk doen waar voorheen twintig separate hardware platformen nodig waren.

In principe kan de vuistregel worden aangehouden dat serverconsolidatie interessant wordt, indien u 3 serversystemen heeft met een gemiddelde utilisatie van minder dan 20%. U bespaart met virtualisatie dan direct op de kosten van het onderhoud en beheer van 2 serversystemen.

Doordat de virtuele sessies volledig gescheiden zijn, heeft een crash van een besturingssysteem of applicatie in een van de virtuele sessies geen enkele invloed op de werking van de andere virtuele servers. Het samenvoegen van meerdere systemen gaat derhalve niet ten koste van de continuïteit. In veel gevallen wordt tevens een verbetering van de hardware continuïteit gerealiseerd. Doordat er wordt bespaard op het hardware budget, is het mogelijk om te investeren in hoogwaardige hardware met extra voorzieningen op het gebied van redundantie.

Virtualisatie is tevens een uitstekende manier om tegen geringe kosten de beschikbaarheid en continuïteit van serversystemen te verhogen en te waarborgen. Het is mogelijk om complete server configuraties als template stand-by te houden. Op het moment dat een hardwareprobleem optreedt, kan de configuratie snel op een ander systeem worden geactiveerd. De tijd dat u niet kunt werken, door hardware en/of software storingen wordt hierdoor sterk beperkt.

Uitstekende testprocedures en daarmee uitgekiende support
Een goede testprocedure is essentieel om kinderziektes en onvoorziene problemen van systemen en updates aan het licht te krijgen voordat de systemen live gaan. In de praktijk vergt dit echter een aanzienlijke investering in additionele hard- en software. Tevens worden veel tests niet uitgevoerd omdat het inrichten van een testsysteem te veel tijd vergt.

Virtualisatie van systemen biedt de mogelijkheid om nieuwe applicaties en updates/patches van bestaande applicaties uitgebreid te testen zonder te hoeven investeren in dure laboratorium-opstellingen. Bij NovaSystems is het mogelijk om complete client-server opstellingen na te bootsen, met verschillende clients en servers die onderling data synchroniseren en dat alles op één hardware platform. Hiermee is het ook voor kleinere organisaties mogelijk om nieuwe software op een kwalitatief hoogwaardige manier te laten testen alvorens tot de live-implementatiefase over te gaan.

Bijkomend voordeel is de snelheid waarmee door NovaSystems een virtueel laboratorium kan worden opgezet. Doordat wij gebruik maken van templates, is het mogelijk om in luttele minuten tijd een schone testopstelling te activeren. Dit voordeel van virtualisatie is in feite interessant voor iedere organisatie die de betrouwbaarheid van het wijzigingsbeheer wil verbeteren op een kostenefficiënte en betrouwbare wijze.

Citrix XenServer
NovaSystems past voor haar virtuele servers het systeem van Citrix (XenServer) toe.
Citrix XenServer is de meest efficiënte manier om servers te virtualiseren en een flexibel samengestelde pool van gegevensverwerking en opslagbronnen. Citrix XenServer borduurt voort op de ontwikkeling en testcapaciteit van de open source Xen virtualisatie engine met easy-to-use dynamische virtualisatie oplossingen. Citrix XenServer combineert uitgebreide server virtualisatie mogelijkheden met schaalbaarheid, prestatie, zuinigheid en gebruikersvriendelijkheid.

Besparingen op energieverbruik en daarmee milieuverantwoord investeren in hardware
Door het toepassen van XenServer installeren en onderhouden wij meerdere virtuele servers en bedrijven op gedeelde hardware. Hierdoor wordt zeer efficiënt gebruik gemaakt van de hardware en realiseren wij forse besparingen t.a.v. stroomkosten, koeling en ruimte. Met server virtualisatie worden daarnaast de kosten van disaster recovery drastisch gereduceerd door gebruik te maken van de vrije capaciteit van elk beschikbaar systeem, lokaal of extern in ons datacenter.

Datacenters
NovaSystems heeft twee datacenters waar onze XenServer omgevingen staan opgesteld, namelijk in EvoSwitch in Haarlem en ISP-services in Doetinchem. Onze XenSservers zijn verdeelt over deze twee datacenters. Hierdoor kunnen we een zogenaamde failover creëren voor onze klanten. Met deze en nog meer maatregelen en technieken zijn uw serveromgevingen en data bij ons in goede handen.